kasvilamppu
Uutiset

Kasvivalojen käyttö korvaamaan luonnonvalon puutetta 

 

Riittävä valo on tärkeää terveiden kasvien kasvattamiseksi. Valo on yksi tärkeimmistä tekijöistä kun kasveja kasvatetaan. Kaikki kasvit tarvitsevat valoa fotosynteesiin, joka tarkoittaa sitä että valo, happi ja vesi muutetaan hiilihydraateiksi eli käytännössä energiaksi.

 

Suomessa ei kuitenkaan auringonvaloa ole liiaksi saatavilla, mutta hätä ei ole tämän näköinen. Lisävalaistuksella voidaan nimittäin korvata luonnollisen auringonvalon eli luonnonvalon puute. Kun sinulla on käsitys tilassasi tai kotonasi käytettävissä olevasta valosta ja kasveista, joita haluat kasvattaa, voit päättää lisätä lisävalaistusta. 

 

Kasvivaloja voi ostaa alan erikoisliikkeistä, mutta myös verkkokaupoista on moni kasvilamppu saatavilla. Yleisimpiä kasvivalojen tyyppejä ovat LED-valot ja loisteputket. Hehkulamput ja suurpainenatriumlamput ovat vanhentuvaa teknologiaa, joten niitä saatat löytää alekoreista – ei huono ajatus sekään, kun miettii aloituskustannuksia kasvilampuille. Kunkin valaisintyypin käytössä on hyvät ja huonot puolensa.  

Eri teknologioiden hyviä ja huonoja puolia

 

Kasvivaloissa on paljon valinnanvaraa ja tähän alkuun olemme keränneet eri valoteknologioiden plussia ja miinuksia.

LED-valot 

 

 • Erittäin energiatehokkaita 
 • Kestäviä
 • Eivät juuri kuumene 
 • Laaja valikoima tyylejä 
 • Korkeammat alkukustannukset kuin muilla lampuilla

Loisteputket

 • Verrattain energiatehokas
 • Halvemmat alkukustannukset
 • Eivät kestä yhtä kauan kuin LED-valot

Hehkulamput

 

 • Edullisimmat alkukustannukset 
 • Energiatehoton
 • Luovat lämpöä
 • Eivät kestä  

Muutamia muistutuksia valon vaikutuksesta kasveihin

Jos kasvit eivät saa tarpeeksi valoa, voi se vaikuttaa monella tavalla. Ne eivät esimerkiksi tuota vihreää pigmenttiä, jolloin kasvit voivat muuttua vaaleanvihreiksi, keltaisiksi tai valkoisiksi. Kirjava kasvi saattaa jopa muuttua yksiväriseksi vihreäksi. Kukkivat kasvit voivat jättää tuottamatta kukkasilmuja ja samoin varret voivat muuttua pitkiksi ja ohuiksi ja näyttävät kurottuvan kohti valonlähdettä. Valon puute voi kasvattaa varsiin pitkiä välejä lehtisolmujen väliin. Ja mikä on tuttua monelle, voivat kasvit pudottaa lehtensä. 

 

Jotkin kasvit voivat toki sietää vähemmän valoa, mutta ne voivat kuitenkin tarvita runsaasti valoa tiheän lehdistön ja kukinnan edistämiseksi. Heikko valaistus ei riitä siementen kasvamiseen sisätiloissa. Vähemmän valoa sisältävissä ympäristöissä kasvit kasvavat hitaammin, mutta samaan aikaan ne käyttävät myös reippaasti vähemmän vettä. Vältä siis tässä tapauksessa ylikastelua, ja se onnistuu esimerkiksi tunnustelemalla maaperää, jonka liiallisen kosteuden kyllä huomaa helposti. Muista myös että kasvit voivat saada myös liian paljon valoa. Lehdet voivat palaa ja valkaistua.   

 

Suunnalla on väliä mihin kasvit sijoitat kotonasi

 

Kotonasi voit miettiä kasvien mukaan mihin huoneeseen sijoitat ne. Vähän valoa tarvitseva kasvi voidaan sijoittaa pohjoisella seinällä olevaan ikkunaan tai melko pimeään nurkkaan.

Vähävaloiset kasvit vaativat eivät välttämättä vaadi lainkaan suoraa valoa. Se johtuu myös siitä, että ne ovat alkujaan ns. “aluskasveja”, mikä tarkoittaa, että ne kasvavat suurempien kasvien oksien alla. 

 

Vähän enemmän valoa tarvitseva kasvi sopii hyvin itään tai länteen päin suuntautuvan ikkunan läheisyyteen, kunhan se ei ole suorassa valossa. Jos siemenet haluaa saada kasvamaan, tarvitaan tässä tilanteessa keinovaloa. Enemmän valoa tarvitseva kasvi sopii kotonasi kirkkaasti valaistuihin paikkoihin. Niitä ovat esimerkiksi etelään tai lounaaseen suuntautuvat ikkunat.  

 

Sisätiloissakin on siis tärkeää valita kasvit, jotka kasvavat vallitsevissa valo-olosuhteissa. Ja jos valoa on liian vähän, tulevat tässä kyseeseen kasvilamput eli keinotekoiset kasvivalot, joilla saat niille enemmän valoenergiaa.

 

Jos pitäisi suositella joitain valoja kasvivaloiksi ja kasvilampuiksi, useimmilla päätös kääntyy LED-valojen suuntaan, varsinkin näinä aikoina jolloin sähköenergiaa on tulevaisuudessa säästettävä entisestään. Vaikka hehkulamppuja voi saada halvalla, kannattaa muistaa että ne voivat tuhlata 90 prosenttia energiastaan turhaan lämpöön ja vain 10 prosenttia energiasta kuluu valoon, joita kasvit enemmänkin tarvitsevat.

 

Comments Off on Kasvivalojen käyttö korvaamaan luonnonvalon puutetta